Ikan masak taucu
Bahan-bahan (5 orang):
3 ekor ikan gelama
halia
bawang(1 biji)
lada(1 biji)
1 1/2 atau dua sudu taucu
tomato(1 biji)
air
garam
kunyit
minyak
Cara-cara:
1.Gaul ikan gelama dgn kunyit dan garam kemudian goreng sehingga kekuningan.
2.Kemudian,hiris bawang,lada dan halia.panaskan minyak kemudian masukkan hirisan bawang,lada dan halia tersebut hingga naik bau.
3.Masukkan taucu dan sedikit air.
4.Kemudian,masukkan ikan yg telah digoreng tadi.
5.Sebelum angkat,masukkan buah tomato yg tlh dibelah 4 dan siap.
Sup kambing
Bahan-bahan (5 orang):
2 biji pelaga dan 5 biji cengkih
3 ketul isi kambing
2-3 sudu rempah sup
halia
bawang(1 biji)
1 sudu lada hitam(biji)
1 biji kentang
minyak
garam
air
Cara-cara:
1.Rebus kambing dgn pressure cooker slme 1 jam(supaya daging empuk dan tidak liat)
2.Panaskan minyak dan masukkan buah pelaga,cengkih,hirisan halia dan bawang.
3.Masukkan,rempah sup,air,garam dan kentang yg tlh dibelah 4.
4.Masak lebih kurang setengah jam dan boleh dihidangkan dgn daun bawang dan bawang goreng.
Sayur masak lemak
Bahan-bahan (5 orang):
lada(1 biji)
bawang(1 biji)
udang/ikan bilis 1 genggam
kacang panjang(8-10 batang)
carrot(1/2 batang)
kunyit
air(1/2 gelas)
santan
minyak
Cara-cara:
1.Panaskan minyak dan masukkan hirisan bawang dan lada,kemudian masukkan udang/ikan bilis.
2.Masukkan air dan 3 senduk santan.
3.Setelah 10 minit,masukkan kacang panjang yg tlh dipotong dan carrot yg tlh dipotong bulat secara nipis.